![](https://jastkowice.com.pl/wp-content/uploads/2021/09/podplomyk.jpeg)
Zajęcia aktywizujące i edukujące dzięki, młodzież, dorosłych oraz seniorów
Co to są podpłomyki?
Podpłomyk to najstarsza forma chleba, rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka przygotowanego z mąki i wody, bez użycia drożdży oraz pieczonego na żarze. Nazwa „podpłomyk” pochodzi od wyrażenia przyimkowego „pod płomykiem”, wskazującego na sposób pieczenia. Pierwsze zapisy nazwy zachowane w źródłach pochodzą z tekstów w języku łacińskim z XV wieku.
W średniowiecznych rękopisach zachował się także pierwszy krótki przepis na podpłomyki z 1471 roku spisany w języku polskim: „Weźmi trzy miarki mąki a zamiesi, a uczyń podpłomyk chleba (subcinericios panes)”. Podpłomyki przygotowywali dawni Słowianie, którzy jedli je jako dodatek do wszystkich potraw, tak jak obecnie używa się chleba.
Proziak to tradycyjny przysmak z Podkarpacia, wyrabiany od ponad 150 lat. To placki mączne z dodatkiem sody oczyszczonej, dawniej nazywanej "prozą". Choć zwane były różnie, takie jak prozioki, prołozioki, prołzioki, prosioki, sodziaki, placki na sodzie czy łosuchy, ich nazwa pochodzi właśnie od używanej substancji, "prozy".
![](https://jastkowice.com.pl/wp-content/uploads/2021/09/proziaki.jpeg)
Powszechność tego zwyczaju utrzymała się do czasów średniowiecza, kiedy to świeży chleb nie był dostępny codziennie. Pieczono go raz na dłuższy czas, a był to przeważnie chleb razowy sporządzany na zakwasie chlebowym. Rozpowszechniony obecnie chleb biały przygotowywany z oczyszczonej, białej mąki oraz pieczony w piecu chlebowym był wyrobem luksusowym, dostępnym codziennie tylko dla zamożnej części społeczeństwa. Dla mniej zamożnej ludności stanowił on pokarm spożywany odświętnie w postaci kołaczy przygotowywanych na święta obrzędowe. W jadłospisie ludności zamieszkałej na terenie ziem obecnej Polski w okresie średniowiecza to proste do przygotowania podpłomyki stanowiły podstawową, codziennie dostępną formę pieczywa.
Zapraszamy grupy minimum 10 osób do zwiedzania Osady oraz wzięcia udziału w warsztatach.
Rezerwacje: 15 8244290
W Osadzie Kochany regularnie organizujemy warsztaty dla różnych grup wiekowych z robienia i pieczenia podpłomyków.
Podczas warsztatu uczestnicy mają okazję do nauki teorii związanej z historią i przygotowaniem podpłomyków. Następnie wszyscy wspólnie łączą składniki, aby przygotować ciasto na podpłomyki. Po wyrabianiu i formowaniu placków następuje etap wspólnego smażenia podpłomyków, gdzie każdy może spróbować swoich sił przy pieczeniu.
Na zakończenie warsztatu wszyscy uczestnicy zasiadają do wspólnej konsumpcji przygotowanych podpłomyków, dzieląc się wrażeniami i doświadczeniami z tego kulinarnego spotkania. To nie tylko okazja do nauki, ale także do integracji społecznej i miłego spędzenia czasu w atmosferze Osady Kochany.
Aktualności
- 8 maja, 2024
Warsztaty z pieczenia proziaków!7 Maja grupa szkolna miała ciekawe zajęcia! Otóż oprócz zwiedzania, brali udział w warsztatach kulinarnych!Samodzielnie dodawali składniki, wyrabiali ciasto oraz wykrawali placuszki....